Αλέξανδρος ο Τρομερός

O αγαπημένος μου παιδικός ήρωας ήταν ο Ντένις ο Τρομερός… κι όχι ο Ιβάν ο Τρομερός όπως ίσως να σας ήρθε κάποιος συνειρμός.

Denis la maliiice, Denis la maliiice…θυμάστε το τραγούδι των τίτλων;

Τα χρόνια πέρασαν. Ένα νέο αστέρι γεννήθηκε. Ο Αλέξανδρος ο Τρομερός. Παρακάτω ακολουθούν πραγματικά περιστατικά από τον καθημερινό μας βίο.

Όταν ο γιος μου δεν βρίσκει τα αυτοκινητάκια του το σύμπαν καταρρέει. Είναι δυνατόν να τσιρίζει πρωινιάτικα και για μισή ώρα (όπως σήμερα). Εγώ με την τσίμπλα στο μάτι του λέω:

“Αλέξανδρε, δεν τα βρίσκω. Τα άφησες στη γιαγιά.”

“Δεν τσέλω που είναι.” απαντά αυτός, κάνοντας και την χαρακτηριστική κίνηση άγνοιας με το χέρι, με θλιμμένη φωνούλα.

“Παιδί μου, στης γιαγιάς το σπίτι είναι!” προσπαθώ μάταια να του δώσω να καταλάβει.

Αυτή η εξήγηση δεν ταιριάζει με τη κοσμοθεωρία του Αλέξανδρου σύμφωνα με την οποία τα αντικείμενα πρέπει οπωσδήποτε να τηλεμεταφέρονται.

“Νίνιτο, νίνιτο!” (η νέα λέξη για το τουτού) φωνάζει απογοητευμένος και τρέχει πάνω κάτω, πέφτοντας στο τέλος… κάτω.

Όπως καταλαβαίνεις αγαπητέ αναγνώστη, όταν αφορά σε τετράτροχα οχήματα δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και εξηγήσεων με τον παρά τρεις μήνες δίχρονο γιο μου.

……

Ψαχουλεύοντας τα συρτάρια.

“Αλέξανδρε τι κάνεις εκεί; Δεν σου έχω πει ότι δεν πειράζουμε τα συρτάρια της μαμάς και του μπαμπά;”

Το παιδί μου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ελληνικά και συνεχίζει να ψάχνει για τον χαμένο θησαυρό.

Ο Βαγγέλης κι εγώ δεν ξέρουμε πού είναι τα πράγματα μας. Αγνοούνται. Ίσως το παιδί να είναι μια πρόφαση και να φταίμε εμείς. Πάντως βάλαμε κλειδαριές και ησυχάσαμε.

……

Ανοίγοντας το ψυγείο.

“Αλέξανδρε τα μικρά παιδάκια δεν ανοίγουν το ψυγείο γιατί φεύγει η ψύξη”. Βασικά θέλω να του εξηγήσω ότι με βάσει τις αρχές της θερμοδυναμικής τα σωματίδια του αέρα που βρίσκονται εκτός του ψυγείου κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τα σωματίδια του αέρα που είναι μέσα στο ψυγείο, με αποτέλεσμα το ψυγείο να θερμαίνεται εσωτερικά όταν η πόρτα μένει ανοιχτή, όμως δεν είμαι σίγουρη ότι θα το καταλάβει ή αν θα με περάσει για τρελή.

Ο Αλέξανδρος τελικά κλείνει το ψυγείο σαν υπάκουο παιδί. Σκέφτομαι “τα κατάφερα, έφερα εις πέρας το μητρικό μου έργο”. Σε δέκα δευτερόλεπτα το ξανανοίγει. Μόνη λύση στο πρόβλημα: Εμπάργκο στην κουζίνα και περιορισμός σε άλλα δωμάτια που δεν υπάρχουν ψυγεία.

Δεν πρέπει να τον αδικώ όμως. Υπάκουσε μια φορά κι έκλεισε το ψυγείο. Όταν κάναμε απόψυξη και το ψυγείο έπρεπε να μείνει ανοιχτό. Γύρισα από τη δουλειά κι ο πάγος είχε μείνει εκεί, αναλλοίωτος στο χρόνο, όπως στις βουνοκορφές του Έβερεστ.

…..

Στον υπολογιστή.

“Αλέξανδρε μην πατάς έτσι τα κουμπιά, ο υπολογιστής θα χαλάσει”.

Ατελάκι, ατελάκι.  Θέλει να ακούσει τραγούδια. Εγώ σχεδόν δύο χρόνια μετά την πολύωρη έκθεση στο άκουσμα παιδικών τραγουδιών και την εκμάθηση όλης της παιδικής δισκογραφίας πρέπει να αγοράσω ωτασπίδες ή να μάθω το παιδί μου να ακούει και καμιά ροκιά.

Yeah, man!

7 Comment

 1. martha says: Reply

  Ροκιές ροκιές θα πώ!
  Πρέπει το παιδί να μεγαλώσει με σωστά ακούσματα!!!!

  Δεν ξέρω πώς θα ακουστεί, αλλά ανυπομονώ να χάσω πράγματα επειδή η μικρή μου θα αρχίσει να ψαχουλεύει!

  1. Belz says: Reply

   Μάρθα μου τα καλύτερα έρχονται! 🙂

 2. γεωργία says: Reply

  θέλω να σε ενημερώσω ότι η μικρή ξαδελφούλα του αλέξανδρου συνεχίζει επάξια το έργο του και μάλιστα νομίζω ότι συναγωνίζονται στις σκανταλιές!φαντάσου τα χριστούγεννα που θα συναντηθούν!

  1. Belz says: Reply

   Να μου προσέχεις την ανιψιά! Ανυπομονούμε να σας δούμε!

 3. Xristina says: Reply

  Και τα καλύτερα έρχονται. Πολύ προσοχή σε επίσημα έγγραφα για να μην τρέχεις και δε φτάνεις! Η υποφαινόμενη, μετά από ψάξιμο ημερών, αναγκάστηκα να βγάλω καινούργια ταυτότητα και δίπλωμα για να διαπιστώσω μετά ότι τα “καμάρια” μου (5 και 2 χρονών) είχαν πάρει τα παλιά για να παίζουν τον “τροχονόμο”! Άντε και καλό κουράγιο μας!

 4. Xristina says: Reply

  Και να χαιρόμαστε τα παιδιά μας. Και ο μεγάλος μου Αλέξανδρος

  1. Belz says: Reply

   Χριστίνα μου, να σου ζήσουν τα παιδάκια σου και να χαιρόμαστε τους Αλεξάνδρους μας! Πωωω! Πέρασες τέτοια ταλαιπωρία με την ταυτότητα και το δίπλωμα σου, ε; Τι να κάνουμε που τους έχουμε αδυναμία!

Τα σχόλια σας είναι καλοδεχούμενα!