Γιατί δεν μπορώ να γίνω χορτοφάγος

Κάποιοι άνθρωποι μπορούν και νηστεύουν, μπορούν να μην τρώνε κρέας ή ακόμα μπορούν να απέχουν από το σεξ. Εγώ είμαι επιρρεπής σε κάποια πάθη, ειδικά όσον αφορά στο φαγητό: όταν ανοίξω ένα κουτί μερέντα δεν μπορώ να σταματήσω μέχρι να τη φάω όλη με το κουταλάκι, όταν αγοράζουμε κορν φλεικς δεν μπορώ να σταματήσω μέχρι να φάω όλα εκείνα με τη σοκολατένια επικάλυψη. Το ίδιο μου συμβαίνει και με τα ποπ κορν και γενικά με όλες εκείνες τις τροφές που επιδρούν σαγηνευτικά στον ουρανίσκο μου.

Κάποιες φορές σκέφτομαι πώς μπορώ να απαλλαγώ απ’ αυτά τα πάθη και θυμάμαι την ιστορία με τα κεράσια στο “Βιος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” του Καζαντάκη που αρνούνταν πεισματικά να δηλώσει υποταγή σε οτιδήποτε ή οποιονδήποτε. Ο Ζορμπάς λέει ότι σε μικρή ηλικία του άρεσαν πολύ τα κεράσια. Έτσι έκλεψε ένα ασημένιο νόμισμα για να αγοράσει ένα καλάθι γεμάτο κεράσια. Δεν κρατήθηκε, τα έφαγε όλα μέχρι που τον έπιασε πονόκοιλος, ξέρασε, αρρώστησε και τότε απαλλάχτηκε από την επιθυμία. Εγώ έχω καταφέρει κι έχω φάει πάνω από 250 γραμμάρια μερέντα μονοκοπανιά και δεν έχω πάθει τίποτα.

Μιλώντας για εγκρατείς ανθρώπους λοιπόν, έτυχε να γνωρίσω μερικούς χορτοφάγους στη ζωή μου, κάποιοι ήταν πιο θερμοί από άλλους. Ειδικά αν έχεις μεγαλώσει με παραδοσιακή κρητική οικογένεια, και ο θείος σου έχει δικό του κοπάδι με αρνιά και πρόβατα, δεν συνάδει με την ιδιοσυγκρασία σου να δηλώσεις στο τραπέζι: “εγώ παιδιά δεν θα φάω κρέας…” Όλοι θα νομίζουν ότι είτε αρρώστησες ή ότι έπεσες θύμα προσηλυτισμού κάποιας αίρεσης.

Γενικά ο πολιτισμός μας δεν ευνοεί τη χορτοφαγία. Από μωρά μας ταΐζουν αλεσμένα μοσχάρια και κοτόπουλα για να καρδαμώσουμε. Ο άντρας μου λέει ότι το κρέας συνέβαλλε στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Δηλαδή σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό αν τρώγαμε μόνο χόρτα θα είχαμε μείνει να βοσκάμε σε ένα χωράφι παρέα με άλλα γελάδια.

Βέβαια για κάποιους η σφαγή των ζώων δεν είναι πολιτισμός. Είναι βαρβαρότητα. Άσε που υπάρχει το θέμα της εξάντλησης των πόρων του πλανήτη για την παραγωγή όλου αυτού του κρέατος που χρειάζεται ο πληθυσμός της γης για να τραφεί.

Τέλος, επειδή είμαι και υποχόνδρια, περνάω και πού και πού φάσεις προσκόλλησης στην υγιεινή διατροφή. Τις προάλλες άκουσα ότι η υπερβολική κατανάλωση κρέατος προκαλεί πέτρες στα νεφρά. Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Από τότε προσπαθώ να μαγειρεύω όσο το δυνατόν λιγότερο κρέας.

Κι ερχόμαστε στο θέμα μας: τι να μαγειρέψω σήμερα;

Τα σχόλια σας είναι καλοδεχούμενα!