Η αβάσταχτη ελαφρότητα του “Τι ‘ναι”!…by Dad

baby-questions

Φανταστείτε έναν κόσμο που δεν είναι πραγματικός. Πλαισιώνεστε από εικόνες που δεν είναι γνώριμες και δεν βρίσκετε κανένα τρόπο να τις συνδέσετε με εικόνες από την καθημερινότητα σας. Τότε η σκέψη σας γεμίζει με ερωτήματα τα οποία κατά βάση μπορούν να συνοψιστούν σε μια φράση “Τι είναι αυτό;”. Αν τώρα μπορέσατε να το φανταστείτε τότε πήρατε μια γεύση από τη ζωή ενός μικρού παιδιού από τις πρώτες στιγμές που θα ανοίξει τα μάτια του μέχρι να φτάσει να είναι τριών περίπου χρόνων. Μετά οι ερωτήσεις που επικρατούν είναι αυτές που περιέχουν τη λέξη “Γιατί;”.

Η αγαπημένη φράση του γιου μας τους τελευταίους μήνες είναι το “τι ‘ναι;”. Και όταν λέω η αγαπημένη φράση του εννοώ ότι μπορεί να μας ρωτήσει πολλές φορές σε ένα μικρό χρονικό διάστημα τόσο που να μας έρχεται στο μυαλό το “κόλλησε η βελόνα” (για τους λάτρεις των cd δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο). Ένα παράδειγμα είναι τα απανωτά “τι ‘ναι” που ακούσαμε κάνοντας καρότσ-ing με το παιδί να μας δείχνει ότι έβλεπε εκείνη τη στιγμή, πόρτες, παράθυρα, αυτοκίνητα, δέντρα κλπ κλπ. Ευτυχώς για εμένα και τη σύζυγο μετά από πέντε ή έξι στενά πέσαμε επάνω σε κάτι γατάκια και ξεχάσαμε το “τι ‘ναι”. Βλέπετε γατάκια, σκυλάκια και γενικά ότι ζωάκι μπορείτε να φανταστείτε μας τραβά αμέσως την προσοχή και σαν μαγεμένοι δεν μπορούμε να πάρουμε τα μάτια μας από πάνω τους. Μερικές φορές τα φωνάζουμε επιτακτικά κιόλας να έρθουν κοντά μας αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Το παιχνίδι του “τι ‘ναι” δεν είναι κάτι απλό. Για μας τουλάχιστον το να απαντήσουμε στις ερωτήσεις του μικρού μας είναι πολύ σημαντικό. Μερικές φορές ρωτάει επειδή βαριέται, άλλες απλά για τραβήξει την προσοχή όμως το σημαντικό είναι ότι με αυτόν τον τρόπο το παιδί μαθαίνει. Τελικά μας αρέσει το “τι ‘ναι”. Είναι σίγουρα ένα πολύ γλυκό βασανιστήριο. Και φυσικά οι στιγμές που το παιδί σου αναγνωρίζει κάτι για το οποίο σε είχε ρωτήσει λίγο πριν σε γεμίζουν περηφάνια.

 

Τα σχόλια σας είναι καλοδεχούμενα!