Η ορχήστρα των ανακυκλωμένων ονείρων

THE-ORCHESTRA-MAIN-PIC-SMALL

Γεννήθηκα καταναλωτής. Με έμαθαν να αγοράζω, να καταναλώνω και να πετάω. Και πάμε πάλι από την αρχή. Προσπαθώ να ανακυκλώνω, ίσως να μπορούσα να το κάνω και καλύτερα. Οι σκέψεις στροβιλίζουν στο μυαλό μου:

Τι κάνουμε για να αφήσουμε ένα καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας;

Και μετά βλέπω αυτό το βίντεο:

Η Landfill Harmonic είναι μια ορχήστρα παιδιών. Όμως αυτά τα παιδιά δεν παίζουν συνηθισμένα ακριβά μουσικά όργανα. Ζουν στην Παραγουάη, στην Κατέουρα, σε ένα πολύ φτωχό μέρος της γης όπου η καθημερινή διαβίωση είναι πολύ δύσκολη. Οι γονείς τους βγάζουν χρήματα ψάχνοντας στα σκουπίδια ανακυκλώσιμα υλικά για να τα πωλήσουν και να αποκομίσουν κάποιο κέρδος. Κάποιοι φτωχοί γονείς εγκαταλείπουν τα παιδιά τους μην έχοντας πώς να τα ζήσουν ενώ τα παιδιά παίζουν στους ατέλειωτους σκουπιδότοπους. Περισσότερο από το 40% των παιδιών δεν τελειώνει ποτέ το σχολείο επειδή οι γονείς τους τα χρειάζονται να δουλεύουν.

Μια μέρα έρχεται στο χωριό τους ένας μηχανικός περιβάλλοντος με μουσικό υπόβαθρο για να απασχοληθεί σε κάποιο έργο εκεί. Αποφασίζει να τους μάθει μουσική για να τα αποτρέψει από το να παίζουν στους σκουπιδότοπους. Όμως τα μουσικά όργανα κοστίζουν πολύ ακριβά και είναι πρόβλημα. Κάποιοι άνθρωποι της κοινότητας αποφασίζουν να φτιάξουν βιολιά, τσέλο και κρουστά από υλικά που βρίσκουν στα σκουπίδια. Το αποτέλεσμα; Εξαιρετικό, τόσο ηχητικά όσο και πρακτικά. Φαντάζεστε αυτά τα παιδιά να κουβαλούσαν ακριβά μουσικά όργανα; Σίγουρα θα έπεφταν θύματα ληστείας σ’ εκείνη την περιοχή όπου ένα βιολί κοστίζει περισσότερο από ένα σπίτι.

“Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν πρέπει να πετάμε εύκολα σκουπίδια. Όπως δεν πρέπει να πετάμε εύκολα τους ανθρώπους”, ακούγεται να λέει ο Τσάβεζ που τους διδάσκει μουσική.

Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα. Η μουσική γίνεται το όνειρο τους. Παίζοντας τη μουσική τους στέλνουν ένα μήνυμα ελπίδας.

“Ο κόσμος μας στέλνει σκουπίδια κι εμείς τους στέλνουμε πίσω μουσική.”

Δίκαιη η ανταλλαγή;

Και για άλλη μια φορά, ο κόσμος των αντιθέσεων καθρεφτίζεται σε μια εικόνα. Η ομορφιά της μουσικής και η ασχήμια των σκουπιδιών στο ίδιο μέρος. Η δημιουργία όμως πάντα θα νικά…

THE-ORCHESTRA-MAIN-PIC-SMALL
via

Μάθετε περισσότερα για τη Landfill Harmonic και για τις συναυλίες της εδώ.

2 Comment

  1. gorgw says: Reply

    Πολύ καλή η ανάρτηση, είχα ακούσει και εγώ για την ορχήστρα αυτή αλλά δεν ήξερα παραπάνω.
    Έχεις πρόσκληση για παιχνίδι 🙂

  2. Είχα ακούσει για αυτή την ορχήστρα, αλλά δεν είχα συγκρατήσει περισσότερες πληροφορίες.
    Σ’ευχαριστώ που με βοήθησες να βρω τα χνάρια τους! Χαιρετισμούς από Μελβούρνη, συντεκνάκι 🙂

Τα σχόλια σας είναι καλοδεχούμενα!