Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

452x587px-LL-4e057800_Toddlers-and-Tiaras-Star-Eden-Wood-4-150x150

Στην Αμερική επικρατεί πολλή τρέλα. Άνθρωποι που μπουκάρουν μέσα στα σχολεία, πυροβολούν ανεξέλεγκτα κι όποιον πάρει ο χάρος, άνθρωποι που πεθαίνουν έξω από τα νοσοκομεία γιατί δεν έχουν ασφάλεια, στρατιώτες που στέλνονται στην άκρη της γης να κυνηγήσουν Ταλιμπάν – τι κι αν η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση τους χρηματοδοτούσε πριν κάποια χρόνια…

Μέσα σ’ αυτό το ειδυλλιακό τοπίο έχει αναδυθεί και μια άλλη, τρομακτική θα έλεγα μόδα, τα παιδικά καλλιστεία. Είναι όπως τα καλλιστεία σκύλων απλά με παιδιά. Πώς π.χ. θεωρείς ότι ο Μπούμπης είναι το ομορφότερο σκυλί του κόσμου; Έτσι υπάρχουν και κάτι ψωνισμένες μάνες (ο Θεός να της κάνει) που θεωρούν ότι το παιδί τους είναι αντικείμενο εκπλήρωσης των δικών τους ονείρων ή καλύτερα εκτόνωσης των δικών τους κόμπλεξ.

452x587px-LL-4e057800_Toddlers-and-Tiaras-Star-Eden-Wood-4

Στέλνουν τα παιδιά τους σ’ αυτούς τους διαγωνισμούς ασκώντας τόσο τρομακτική πίεση πάνω τους για να κερδίσουν που κυριολεκτικά δεν τα αφήνουν να ανασάνουν. Ξοδεύουν χιλιάδες δολάρια για να τους πάρουν κοστούμια, να τους βάλουν ψεύτικες βλεφαρίδες, ψεύτικες οδοντοστοιχίες, περούκες και ψεύτικο μαύρισμα. Μην νομίζετε ότι το έπαθλο αξίζει τον κόπο. Προσωπικά πιστεύω ότι κανένα έπαθλο δεν αξίζει αυτή την ταλαιπωρία, αυτή την ισοπέδωση της παιδικής αθωότητας. Τα έπαθλα μπορεί να φτάσουν και τα 1000 δολάρια όταν οι μανάδες για να κερδίσουν μπορεί και να ξοδέψουν σε κοστούμια δύο, τρία, ή ακόμα και τέσσερις χιλιάδες δολάρια.

600x400px-LL-48d5ba38_Toddlers-and-tiaras

Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά τρομακτικό. Ανθρώπινες κούκλες ντυμένες με ρούχα ενηλίκων, με βαρύ μακιγιάζ και κακόγουστο παρουσιαστικό. Ένα σόου που φλερτάρει με τα όρια της παιδοφιλικής διαστροφής. Αυτή είναι η ομορφιά; Τα παιδιά γίνονται κακομαθημένα, μπερδεύουν τι είναι σημαντικό και τι όχι, δίνουν υπερβολική σημασία στην εξωτερική εμφάνιση και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι κάθε παιδί είναι όμορφο και μοναδικό. Αν υπάρχουν πραγματικά άγγελοι στον κόσμο και αν δεν υπάρχει τίποτε παραπάνω απ’ αυτό που ζούμε στο σήμερα και στο τώρα, οι άγγελοι είναι τα παιδιά. Η παιδική ομορφιά έγκειται στην αθωότητα κι όχι σε μια πλαστική εμφάνιση. Το βλέμμα των παιδιών στον κόσμο, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να το διαστρεβλώσουν με τις περίεργες ηδονιστικές ορέξεις τους, παραμένει καθάριο και στις φωτογραφίες εγώ το μόνο που μπορώ να διακρίνω είναι ένα παράπονο, ένα γιατί;

Toddlers-in-Tiaras1

Παρακολούθησα μερικά βίντεο αυτού του τηλεοπτικού σόου που ονομάζεται Toddlers and Tiaras. Αυτό που είδα ήταν παιδάκια να αναζητούν την αγάπη της μητέρας τους και να προσπαθούν να την ικανοποιήσουν υπακούοντας στις εντολές της ή μην βρίσκοντας ανταπόκριση στα συναισθήματα τους να την εκδικούνται επιδεικνύοντας ανάρμοστη συμπεριφορά κακομαθημένων παιδιών. Είναι φυσιολογικό. Σ΄αυτήν τη ζωή ό,τι δώσεις στο παιδί σου, αυτό και θα πάρεις πίσω.

 

toddlers.and.tiaras.110706

Προετοιμάζοντας τους ανθρώπους του αύριο, τους ανθρώπους που θα μπορούν να διακρίνουν το σημαντικό από το ασήμαντο, το καλό από το κακό, το όμορφο από το άσχημο, το βάρος της ευθύνης μπορεί να φαίνεται ασήκωτο στους ώμους κάποιων γονιών. Η ομορφιά αναδύεται από την καλλιέργεια του πνευματικού μας κόσμου, από την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και την έκφραση της εσωτερικότητάς μας. Υπάρχει μια καταπληκτική δύναμη στο όμορφο: η δύναμη να μας εκπλήσσει. Καμιά φορά το βρίσκουμε απροσδόκητα, εκεί που δεν το φανταζόμαστε… Υπάρχει εκεί, σ’ ένα παιδί που κρατά ένα περιστέρι.

picasso-child

5 Comment

 1. Αυτό το θέμα με θυμώνει όσο τίποτα! Τα παιδιά ΔΕΝ θέλουν, οι μητέρες τους τα αναγκάζουν! Και ναι, είναι τόσο επικίνδυνα παιδοφιλικό!

  1. Belz says: Reply

   I agree.

 2. mystickland says: Reply

  Καλησπέρα!
  Πόσο σύμφωνη με βρίσκει το κείμενο σου!
  Είναι απλά τραγικό..Ας επέμβει κάποιος τελοσπάντων,για να βάλει τέλος σε αυτή την παράνοια!

  1. Belz says: Reply

   Στην Αμερική πιο πολύ πιθανό είναι να πιστέψουν ότι θα επέμβουν οι εξωγήινοι παρά κάποιος πολιτειακός θεσμός.

 3. georgia says: Reply

  Το θέμα είναι τρομαχτικό!πραγματικά απορώ πως επιτρέπουν να γίνονται τέτοιου είδους καλλιστεία και γιατί κάποιος δεν επεμβαίνει για να σταματήσουν.Πραγματικά προκαλεί θλίψη να τα βλέπεις αυτά τα μικρά να βασανίζονται έτσι!

Τα σχόλια σας είναι καλοδεχούμενα!