Μα υπάρχει;

greek church
greek church
via

Ας ξεκινήσω από το ότι κρύβουμε σαν λαός πολύ Βυζάντιο μέσα μας, εκεί βαθιά στα σπλάχνα. Ψαλμωδίες και λιβάνι, βυζαντινά λόγια και αυτοκράτορες ντυμένους με πορφύρα, μεγαλοπρεπείς ναούς και καμπαναριά, Αγίους σε χρυσοποίκιλτες και παλιές εικόνες. Ενίοτε μια ιστορία βαμμένη με αίμα, ενάντια σε όλες τις διδαχές του χριστιανισμού.

Και μετά ας πάω στην εσωτερική ανάγκη, στο φιλοσοφικό ερώτημα, μα μήπως είναι μύθος, μήπως είναι ένα πολύ ωραίο παραμύθι; Τελικά υπάρχει Θεός; Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος, κάποια στιγμή στη ζωή του θα αμφισβητήσει, θα τολμήσει να σκεφτεί λίγο παραπέρα, να προσπαθήσει να εξηγήσει. Όμως κάπου η σκέψη μπορεί να σκοντάψει, κάποια πράγματα φαίνονται πολύ μεγάλα κι εμείς πολύ μικροί να τα ελέγξουμε. Κι εκεί καταλήγεις σε μια σκέψη μοναχά: μόνο αγάπη.

Κάθε Μεγαλοβδομάδα, όποιος έχει χάσει κάποιο δικό του άνθρωπο, κάθε μέρα ζει με την αναμονή της Μεγάλης Παρασκευής, την ημέρα του θανάτου. Θα κοιμηθεί και θα προσμένει. Η ελπίδα της Ανάστασης, ότι ίσως κάτι υπάρχει κάπου εκεί, κάτι παραπάνω, ότι η ύπαρξη μας έχει σκοπό, δεν είναι τυχαία. Κι αν ίσως δεν υπάρχει αυτό το παραπάνω, κι αν είναι μόνο μια κρυφή ελπίδα του ανθρώπου για περισσότερη ζωή, ο άνθρωπος πάλι βρίσκει την ελπίδα σε μια σκέψη μοναχά: μόνο αγάπη.

Γιατί η αγάπη είναι δημιουργικό συναίσθημα, είναι αυτός ο συνδυασμός των ορμονών που αγαλλιάζει σώμα και πνεύμα. Αγάπη για το σύντροφο, την οικογένεια, τη μάνα, τον πατέρα, τον άγνωστο που φτάνει στην πόρτα σου, το σκύλο τον αδέσποτο, το λουλούδι που άνοιξε τα πέταλα του στον ήλιο. Αγάπη για τη γη και όλα τα πλάσματά της. Γι’ αυτές τις λεπτές ισορροπίες που κάνουν τον κόσμο μας μοναδικό. Για όλα τα παιδιά της γης, που είναι μικρά θαύματα και αν υπάρχουν άγγελοι, είμαι σίγουρη ότι έχουν την αθωότητα και την εσωτερική ομορφιά των παιδιών. Αγάπη για όλους εσάς που είστε κι εσείς θαύματα. Κάθε άνθρωπος, κάθε ψυχή, είτε είναι άσπρος, μαύρος, σχιστομάτης, κοντός, χοντρός, όμορφος ή άσχημος.

Γι’ αυτό οι Πρωτοχριστιανοί συγκλονίστηκαν με τη νέα θρησκεία και το πρωτάκουστο ως τότε κήρυγμα της αγάπης. Το κήρυγμα του Ιησού, υπήρξε το πιο αναρχικό μήνυμα της οικουμένης. Το ότι αυτοί οι χριστιανοί έβαψαν αργότερα όλη τη Μεσόγειο με αίμα για να εγκαθιδρύσουν τη νέα θρησκεία, ας το παραλείψω, γιατί είναι κάτι που πονάει. Είναι η εκμετάλλευση των αγνότερων συναισθημάτων του λαού, για πολιτικούς σκοπούς, κάτι που γίνεται και στις μέρες μας. Οι θρησκείες χειραγωγούν ενίοτε και κάνουν τους ανθρώπους να διαπράττουν τα απεχθέστερα των εγκλημάτων. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνεις πάνω απ’ όλα άνθρωπος μέσα στα πιστεύω σου και την παράδοσή σου.

Προσωπικά κάθε Πάσχα, ζω μέσα από τους ανθρώπους που γνώρισα και δεν υπάρχουν πια. Αυτή τη γιαγιά, που πήγαινε και άκουγε και τα δώδεκα Ευαγγέλια, που νήστευε, που πίστευε, που πήγαινε λουλούδια από τις γλάστρες της στον επιτάφιο. Το Πάσχα έχει τη μυρωδιά του καμμένου ξύλου που ψήνονταν στο φούρνο τα καλιτσούνια, έχει τις εικόνες του δειλινού και της επιστροφής στο σπίτι με σκονισμένα γόνατα για να βάλουμε τα καλά μας να πάμε στην εκκλησία καθαρές και με κοτσίδες. Το Πάσχα έχει αγάπη. Πολλή οικογενειακή αγάπη. Έχει συντροφιά.

Μα υπάρχει, λοιπόν; Ήταν η ιστορία του αληθινή; Για μένα δεν έχει πολλή σημασία αυτό. Σημασία έχει ότι στους λαβύρινθους του μυαλού μου, η ύπαρξη φαίνεται απόλυτα μοναχική χωρίς Θεό. Αν είχα γεννηθεί αλλού, μπορεί να είχα γίνει μια μικρή Βουδίστρια, μια Μουσουλμάνα ή Καθολική, μπορεί απλά να ήμουν άθεη. Ο πατέρας μου, που κοντεύει τα εβδομήντα μου είχε πει, “εμάς αυτή ήταν η θρησκεία των προγόνων μας, αυτή τηρούμε” και όντως είναι σαν να αποτίω φόρο τιμής σε όλους αυτούς που πριν καν τους γνωρίσω αποτέλεσα το όνειρο τους. Το ελληνικό Πάσχα, ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Όμως ας κρατάμε πάντα ανοιχτό το μυαλό μας, ας μη μπερδεύουμε θρησκευτικό συναίσθημα, με εκκλησία και κράτος, και ας αποδεχτούμε επιτέλους τη διαφορετικότητα. Γιατί αυτό είναι το μήνυμα, μόνο αγάπη, και μέσα από την αγάπη η ζωή θα νικά κάθε μικρό προσωπικό θάνατο.

Καλή Ανάσταση σε όλους και κυρίως καλή επ- Ανάσταση ενάντια στις σκέψεις που μας κρατάνε πίσω!

2 Comment

  1. elpidatwoboysandhope says: Reply

    καλο Πάσχα Ελένη μου!! Αγάπη στις καρδιές και στη ζωή μας!! πολλά φιλιά

    1. Eleni says: Reply

      Καλή Ανάσταση, Ελπιδάκι! Υγεία και χαρά!

Τα σχόλια σας είναι καλοδεχούμενα!