Ονειροπαρμένη

Υπάρχουν δύο ειδών όνειρα: τα όνειρα που βλέπουμε όταν κοιμόμαστε και τα άλλα τα πιο επικίνδυνα, αυτά που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε ενώ είμαστε ξύπνιοι. Τα πιο περίπλοκα για μένα είναι τα δεύτερα και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει κανένας ονειροκρίτης ή ειδικό manual που να μπορεί να βοηθήσει τους ευτυχείς ή δυστυχείς ονειροπαρμένους.

Ο άνθρωπος ζει για να ονειρεύεται, σύμφωνα με μερικούς. Κάποιος θα μπορούσε να πει ονειρεύομαι άρα υπάρχω ως παραλλαγή του γνωστού cogito ergo sum. Όταν ο άνθρωπος σταματήσει να κάνει όνειρα η κατάσταση γίνεται πολύ θλιβερή. Ακόμα και η ογδοντάχρονη γιαγιά μας κάνει όνειρα: ονειρεύεται να γίνει καλά.

Κάποια όνειρα έχουν την τύχη να πραγματοποιηθούν ενώ άλλα έχουν δημιουργηθεί για να παραμείνουν στη σφαίρα του φανταστικού. Πόσοι και πόσοι δεν κυνήγησαν το όνειρο και τελικά απογοητεύτηκαν είτε επειδή το πέτυχαν είτε επειδή απέτυχαν να το πραγματοποιήσουν; Όταν τελικά κάποιο όνειρο πραγματοποιηθεί η ίδια η ζωή το απομυθοποιεί κι από κει που φάνταζε μεγάλο και τρανό μετατρέπεται σε κάτι κοινό, συνηθισμένο, φθαρτό. Από την άλλη ένα απραγματοποίητο όνειρο μπορεί να μείνει σοβαρό απωθημένο και να στοιχειώνει για πάντα τον εμπνευστή του με την ιδέα του πώς θα ήταν η ζωή του αν τελικά το είχε πραγματοποιήσει.

Με τα όνειρα συμβαίνει το εξής παράδοξο: είναι δίκοπα μαχαίρια (κι όπως λέει και το τραγούδι τα κορμιά και τα μαχαίρια κάποτε αλλάζουν χέρια). Τα κυνηγάμε συνεχώς θέλοντας να δώσουμε νόημα στη ζωή μας και στο τέλος πάλι μένουμε ανικανοποίητοι, γιατί στη θέση ενός παλιού πραγματοποιημένου ονείρου εισβάλλει με ορμή κάποιο καινούργιο. Αέναος κύκλος (όχι φαύλος).

Όμως θα κλείσω με το αισιόδοξο μήνυμα της ημέρας. Μην φοβάστε να κάνετε όνειρα είτε αυτά πραγματοποιηθούν είτε όχι. Τα όνειρα έχουν μια μαγική ιδιότητα: μετά από λίγο καιρό προσαρμόζονται στο μέγεθος του ιδιοκτήτη τους είτε αυτός το θέλει είτε όχι. Ακόμα λοιπόν, κι αν ανήκετε σ’ αυτούς με μια στοίβα απραγματοποίητα όνειρα, μην χολοσκάτε. Απλά αν το όνειρο σας είναι να πάτε στην Ιθάκη, να εύχεστε νά ‘ναι μακρύς ο δρόμος.

Τα σχόλια σας είναι καλοδεχούμενα!