Πειράματα στην κουζίνα (Κέικ μήλου)

apple cake2

Γενικά στη ζωή μου περνάω φάσεις. Μπορεί κάποιες φορές απλά να τις προσπερνάω, να νομίζω ότι έχουν φύγει και να μου ξαναέρχονται μετά από καιρό.Τώρα ξαναπερνάω τη φάση των κέικ. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχω φτιάξει κέικ καρότου, κέικ μαρμπρέ με κακάο και γιαούρτι στραγγιστό, και χθες κέικ μήλου. Εντάξει, μη φανταστείτε ότι τα έφαγα μόνη μου όλα αυτά! Καταναλώθηκαν απ’ όλη την οικογένεια γιατί αλλιώς αλίμονο μου! Πρέπει ήδη να έχω πάρει καμιά δεκαριά κιλά, ενώ μπαίνω αισίως στον 7ο μήνα.

Ένα είναι το σίγουρο: ότι οι πειραματισμοί στην κουζίνα είναι διασκεδαστικοί και γευστικοί, αν εξαιρέσεις όλα τα συμπράγαλα που πρέπει να πλύνεις μετά και τις αδυσώπητες και κολασμένες θερμίδες που έχει κάθε κουταλιά. Κλαψ!

Χθες Κυριακή λοιπόν, πουρνό, πουρνό, που γιόρταζαν και οι Ποπίτσες – άρα και η μανούλα μου – αποφάσισα να φτιάξω ένα κεκάκι για να το κρατάω στο μεσημεριανό τραπέζι. Έψαξα συνταγές στο ίντερνετ για κέικ μήλου, τις συνέκρινα (αμ, πώς!) και κατέληξα σ’ αυτήν εδώ από τις Συνταγές της παρέας που είχε και τα περισσότερα πιρουνάκια. Όμως, δεν διάβασα καλά την εκτέλεση της συνταγής και άρχισα να την κάνω όπως κάνω κάθε συνηθισμένο κέικ. Το αποτέλεσμα; Ένα κέικ αφράτο, στην αρχή κάπως υγρό, που όμως όταν κρύωσε στερεοποιήθηκε μια χαρά και αυτό φαίνεται και από το ξεφορμάρισμα.

Η δική μου λοιπόν παραλλαγή του κέικ μήλου είναι η εξής:

  • 3 μήλα κομμένα σε κύβους
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. ηλιέλαιο
  • 1 φλιτζ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
  • 1/2 κου. γλυκού γαρίφαλλο
  • λίγο αλάτι
  • 3 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 1 φακελάκι Baking Powder
  • 3 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. τριμμένα καρύδια
  • λίγο αμυγδαλάκι φιλέ για στόλισμα

Δηλαδή με άλλα λόγια, στην αρχική συνταγή πρόσθεσα ένα παραπάνω αυγό, έβαλα κανονικό αλεύρι (αντί γι’ αυτό που φουσκώνει μόνο του και γι’ αυτό αύξησα τη δόση του baking), και τέλος έβαλα και για έξτρα υγρό ένα φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι γιατί ακολουθώντας την κλασική διαδικασία προετοιμασίας ενός κέικ (χτύπημα αυγών με ζάχαρη, μετά πρόσθεση των υγρών και τέλος το αλεύρι) έβλεπα ότι το μείγμα γινόταν πολύ πηχτούρι και κάτι δεν μου πήγαινε καλά. Τέλος πάντων, το έσωσα τελικά και το αποτέλεσμα είναι αυτό:

apple cake2Πώς το έκανα λοιπόν:

Χτύπησα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Μετά πρόσθεσα το λάδι, εσείς προσθέστε και το χυμό πορτοκάλι. Μετά έβαλα τα μυρωδικά: κανέλα, γαρύφαλλο, το λίγο αλατάκι… Έβαλα και τις βανίλιες για έξτρα άρωμα, αλλά νομίζω ότι η κανέλα έχει τόσο δυνατό άρωμα που εξαφανίζει τις βανίλιες. Μετά έβαλα τα καρύδια και τα κομμένα μηλαράκια και τέλος το αλεύρι, ανακατεμένο με το μπέικιν. Το έβαλα σε καλά λαδωμένη φόρμα κέικ 23 εκ. (εσείς ρίξτε και λίγο αλευράκι στη φόρμα – κακό δεν κάνει) και το έψησα για περίπου 55 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι που μοσχομύρισε το σπίτι. Συμβουλή: το φούρνο να τον προθερμαίνετε στους 200 για τα κέικ και μετά να τα ψήνετε στους 180, γιατί το μπέικιν για να δράσει στην αρχή θέλει δυνατό φούρνο. Και προσοχή! Δεν ανοίγουμε τον φούρνο παρά μόνο στο τέλος… Τόσο κόπο κάνουμε, να μην μας κάτσει και το κέικ!\

Το αποτέλεσμα ήταν ένα γλυκό και αφράτο κεκάκι που το συνδυάσαμε τέλεια με παρφέ παγωτό! Με άλλα λόγια, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα δηλαδή, γιατί μια έγκυος δικαιούται να κάνει ό,τι συνδυασμούς θέλει!

Καλή επιτυχία σε όσες το δοκιμάσουν! Σας φιλώ!

 

1 Comment

  1. elpidatwoboysandhope says: Reply

    μου αρεσουν τα πειραματα σου!!! <3 φιλιά

Τα σχόλια σας είναι καλοδεχούμενα!