Συμβουλές για αρχάριες: Κέικ από κάποια που έπαθε, αλλά έμαθε

Η πιο καλή νοικοκυρά; Μπα… δεν θεωρώ τον εαυτό μου καλή νοικοκυρά. Βασικά δεν προλαβαίνω να κάνω όσα θέλω και ποτέ το σπίτι μας δεν είναι τακτοποιημένο, συμμαζεμένο, όμορφο όπως το θέλω. Όλο κάτι βγαίνει στη μέση, όλο και κάποιο ρούχο πετάγεται περιμένοντας εναγωνίως πότε θα έρθει η σειρά του να μπει στην ντουλάπα, όλο και βγαίνει κάποιο πλυντήριο που θέλει άπλωμα, σιδέρωμα και δίπλωμα. Αέναος κύκλος.

Κάποιες φορές αναρωτιέμαι πώς τα κατάφερναν οι παλιές. Ξέρω θα μου πείτε πώς αυτές δεν δούλευαν, ότι όλη τη μέρα καθόταν στο σπίτι και η δουλειά τους αυτή ήταν. Παρόλα αυτά κοιτάζοντας τις γυναίκες που διανύουν τώρα τη δεκαετία των 50 ή των 60 καταλαβαίνω ότι είναι φτιαγμένες από άλλη πάστα. Τόσα χρόνια ενασχόλησης με τα οικιακά έχουν καταφέρει να είναι πολύ οργανωμένες έχοντας κυριολεκτικά καθυποτάξει το νοικοκυριό στη δική τους θέληση. Ναι, θα μου πείτε αλλά αυτές είναι πιο έμπειρες!

Η αλήθεια είναι ότι η εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο. Κρίνοντας από τον εαυτό μου μπορώ να πω ότι έχω βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Practice makes perfect που λένε και οι φίλοι μας οι Βρετανοί. Όταν είχα ξεκινήσει να συγκατοικώ με τον Βαγγέλη το νοικοκυριό μου φαινόταν βουνό και δεν είχα και παιδί. Τώρα θέλοντας και μη έχουμε μπει σε πρόγραμμα. Βασικά, το πλυντήριο πιάτων μας έχει σώσει και μας έχει αποτρέψει από πολλούς καβγάδες για το ποιος θα πλύνει τα πιάτα. Έτσι αν με ρώταγαν ποια θεωρώ τη σημαντικότερη ανακάλυψη του περασμένου αιώνα χωρίς δεύτερη σκέψη αμέσως θα απαντούσα το πλυντήριο πιάτων. Συγκεκριμένα τείνω να πιστέψω ότι πριν τα πλυντήρια πιάτων πρέπει να υπήρχε το χάος, το μηδέν, nada, όπως έλεγε η Βασιλειάδου “Πώς το λέτε εσείς εδώ γιατί δεν θυμάμαι πώς το λέμε εμείς εκεί;”

Επανέρχομαι στο θέμα. Χθες λοιπόν σε μια κρίση νοικοκυροσύνης αποφάσισα να φτιάξω ένα κέικ. Έχω πάρει και μια πολύ ωραία κόκκινη φόρμα για κέικ από τα ΙΚΕΑ που είχα καιρό να χρησιμοποιήσω. Βασικά αυτή η φόρμα επειδή είναι ανοιγόμενη, μου δημιουργεί ένα προβληματάκι. Στάζει. Όμως βρήκα τη λύση και βάζω μια λαδόκολλα στη σχάρα του φούρνου. Τελικά όλες οι ανοιγόμενες φόρμες έχουν αυτό το πρόβλημα;

Πίσω στο κέικ γιατί δεν θα τελειώσουμε σήμερα. Ψάχνοντας για συνταγές θυμήθηκα το Κέικ 1-2-3 της Ιωάννας και σκέφτηκα να το δοκιμάσω (Thanks Ιωάννα).

Ορίστε τι υλικά προτίμησα να βάλω εγώ, ακολουθώντας αυτή τη σειρά:

  • 3 αυγά
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
  • 1 φλιτζάνι γάλα (αλλά θα προτιμούσα να το είχα βάλει ανάμεικτο με χυμό πορτοκαλιού)
  • 1 βανίλια (αλλά θα προτιμούσα να είχα βάλει τρίμμα πορτοκαλιού)
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις αναμεμειγμένο με 1 φακελάκι baking powder
  • 2 κουταλιές κακάο

Είναι μια ωραία βασική συνταγούλα με λίγα αυγά ακριβώς αυτό που έψαχνα. Τώρα ήρθε η στιγμή που περιμένατε για να δικαιολογήσω και τον τίτλο αυτού του ποστ. Με περηφάνια θα μοιραστώ μαζί σας 6 απλά μυστικά που έχω ανακαλύψει για τα κέικ που βασικά είναι τόσο απλά που υπάρχει η περίπτωση να μην σας κάνουν καμία εντύπωση. Θέλω όμως να δηλώσω ότι επειδή κάποιες φορές δεν ακολούθησα κατά γράμμα αυτές τις συμβουλές το κέικ δεν βγήκε καλό. Οπότε μιλάει η πείρα.

1. Πάντα χτυπάμε ΠΡΩΤΑ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.

2. Έπειτα προσθέτουμε τα υγρά και τελευταίο το αλεύρι.

3. ΠΑΝΤΑ να κοσκινίζετε το αλεύρι και μετά να το αναμιγνύετε καλά με το μπέικιν για πιο αφράτο και φουσκωτό αποτέλεσμα.

4. Oταν φτάνετε στο στάδιο που πρέπει να βάλετε το αλεύρι, δεν χρειάζεστε μίξερ. Από τον Παρλιάρο το είδα αυτό. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το ενσωματώνουμε χρησιμοποιώντας μια ωραία σπάτουλα σιλικόνης. Ναι, έσκασα δέκα ευρουλάκια πριν κάποια χρόνια γι’ αυτή τη σπατουλίτσα (σε φούξια) αλλά όποτε τη χρησιμοποιώ νιώθω πολύ Master Chef!

5. ΒΟΥΤΥΡΩΝΕΤΕ (όχι λάδι – βούτυρο) τη φόρμα πάντα καλά.

6. Τα κέικ τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς συνήθως για μια ώρα. Είναι σημαντικό να είναι προθερμασμένος ο φούρνος γιατί το μπέικιν ξεκινά αμέσως να δρα και να φουσκώνει το κέικ. Επίσης απαγορεύεται να ανοίγετε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Αφού τα έκανα όλα αυτά σωστά λοιπόν το αποτέλεσμα με δικαίωσε.

Για περισσότερη τσαχπινιά και γεύση λιώσαμε σοκολάτα κουβερτούρα σ’ ένα σκεύος προσθέτοντας λίγο γαλατάκι για να γίνει περισσότερο ρευστή και περιχύσαμε το κέικ μας με αυτή.

Οι άντρες μου το τίμησαν. Αν το ξαναέφτιαχνα θα έβαζα σίγουρα χυμό πορτοκαλιού καθώς και τριμμένο πορτοκάλι ή λεμόνι. Τα μυρωδικά κάνουν τη διαφορά στα κέικ!

Ελπίζω να σας αρέσει αυτή η συνταγή για κέικ με την τρύπα στη μέση! Καλή σας μέρα!

5 Comment

  1. Λαχταριστό λαχταριστό!!!

    1. Belz says: Reply

      Yammmy!

  2. ioazon says: Reply

    Εγώ κάνω πάντα τη συνταγή που έχει πάνω το ΦαρινΑπ και τρώω και το μισό ωμό!

    Πρέπει πάντα να προσέχουμε να διαλυθεί καλά-καλά η ζάχαρη πριν συνεχίσουμε να προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σωστά, να μην ανοίγουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια.

    Τι τυχεροί οι άντρες σου! Σλουρπ!

    1. Belz says: Reply

      Αχ δεν τη ξέρω αυτή τη συνταγή! Να μας την πεις!

Τα σχόλια σας είναι καλοδεχούμενα!